Sandal Magna School

A primary school re-developed while remaining operational to a brief which called for sustainable design. The responsible use of resources involves the structure, construction and services strategy and extends to all aspects of the project, including the provision of kitchen gardens as a learning tool. It is one of the most carbon efficient schools in the UK. New buildings have load-bearing masonry walls where acoustic density is required and pre-fabricated timber panel walls and roofs elsewhere. Environmental control relies on natural ventilation driven through the stack effect generated by special chimneys.

Client

Wakefield and Metropolitan District Council

Awards

RIBA Award, 2010

RIBA Northern Network Gold Award, 2011

Shortlisted, Wood Awards, 2011

Shortlisted, British Construction Industry Award, 2011

Location

Wakefield

Project Value

£5 million

Photography

Mark Haddon