National Memorial Arboretum

Currently on site, the redevelopment of the UK’s national Centre of Remembrance is taking place in response to a dramatic increase in visitor numbers to the 150-acre site. A new gateway building will accommodate a foyer, exhibition space, retail, cafe and learning centre and the existing timber visitor centre will be refurbished to accommodate a restaurant, function room, office and WCs. Important to the scheme is Heroes’ Square, a partially covered formal square for ceremonies. The sub-structure to the existing building is to be retained and the timber frame superstructure re-used and extended. A central rotunda is constructed from vertical shell elements and enclosed by a circular, semi-glazed roof. The new superstructure consists of in-situ reinforced concrete slabs supported on vibro-stone columns, deployed as a ground improvement technique. Extensive pre-fabrication is used for the timber porticos and facades. The £15.7 million project will increase the site’s capacity from 300,000 visitors to 500,000 visitors a year.

Client

The Royal British Legion

Location

Alrewas, Staffordshire

Project value

£15.7 million